is-het-veiligWaarom lijkt het ons altijd meer op de negatieven van een situatie eerder dan de positieven?

Laten we ons voorstellen dat het de grote kans is die u heeft gewacht: u presenteert een presentatie die kan resulteren in het verkrijgen van de promotie of nieuwe positie waarvoor u heeft gewacht. Maar door onophoudelijke gedachten en visioenen van jou struikelen over je woorden en gaan leeg als de hitte aan is, ga je terug en vraag je collega om het voortouw te nemen. Je mist de kans om alles te verbeteren van je vertrouwen en ervaring tot je geluk en gezondheid, om de kleinste kans te vermijden om een vluchtig moment van stress of verlegenheid te ervaren.

Waarom doen we dit? Is het vanwege de media en de constante barrage van negatieve informatie die we verbruiken? Of is het gewoon dat veel van ons inherent griezelig zijn en last hebben van zelfbeeld?

 

Nou, het wordt natuurlijk verergerd door wat we dagelijks lezen en kijken en er over praten, maar wat er echt aan komt is iets dat de negativiteitsvooroordeel heet. De negativiteitsvooroordeel verwijst naar het idee dat dingen van een negatieve aard (bepaalde gedachten, emoties, sociale interacties) veel meer effect hebben op onze hersenen dan positieve dingen van gelijke intensiteit.

Zeg bijvoorbeeld op een gewone dag je hebt drie of vier aangename ervaringen en drie of vier onaangenaam. Volgens de nummers moet je vrij neutraal voelen, maar als de negatieven veel meer gewicht in je gedachten houden, voel je dat je een slechte dag hebt gehad. Dit is de negativiteitsvooroordeel in actie.

Maar alles is niet verloren – als we ons bewust zijn van de negativiteitsvooroordeel, kunnen we leren om het te overwinnen en beginnen met meer positiviteit in ons leven te brengen.

We zien dit vaak bij mensen die Laser Eye Surgery overwegen. Hoewel de behandeling ongelooflijke voordelen biedt voor mensen met een breed scala aan refractieve fouten, zijn zelfs één of twee overblijvende verschrikkingsverhalen en verouderde opiniepunten genoeg om mensen weg te keren.